Ongeveer een jaar geleden schafte ik mij een Philascop, ook wel een Numiscop genoemd, aan. Uit het voorgaande blijkt dat dit apparaat zowel voor postzegels als munten kan worden gebruikt. Het is niet nieuw omdat dit instrument dateert van bijna 40 jaar geleden en sinds mensengeheugen slechts 2de hands wordt verkocht. Het werd door de firma Eschenbach Optik GmbH + Co te Nürnberg geproduceerd en geregistreerd op 30 juni 1977.
Het apparaat is uit kunstsof vervaardigd en heeft een afschroefbaar onderste deel van de voet (1). In de voet kan men 3 batterijen van 1,5 V (Alkaline E93 – LR14 C AM2) monteren, zodat de draaibare verlichting (2) kan worden aangezet (3). Dit kan ook met een gepast elektrisch kabeltje (niet zichtbaar op de foto) worden gevoed. Op het cilindervormig tafeltje (4) kunnen mallen (5) worden gelegd, zodat het formaat van zegels of munten kan worden gemeten. Het tafeltje wordt door een lichte magneet vastgehouden doch blijft draaibaar. Op de voet bevindt zich een tandingkaart met maten 10 tot 16½ (6). De munt, het zegelbeeld, de afmeting, de tanding kan worden bekeken met de op een centrale voetstang bevestigde draaibare vergrootglazen: 3x voor het grote glas (7) en 8x met het kleine (8).
Dit universeel apparaat is licht, gemakkelijk verplaatsbaar in de werkkamer, doch door het volume van de beschermende, originele verpakking niet gemakkelijk transporteerbaar. Het is in de werkkamer perfect te gebruiken en ideaal voor het bekijken van munten of postzegels alsook voor het meten van technische karakteristieken, zoals bvb. de tanding.
Gepubliceerd in Loven Boven nr. 377 (2016)